174 insatser för ökad konkurrenskraft
Sveriges stora innovationssatsning Impact Innovation ger resultat. Nu startar 174 insatser för omställning och grön tillväxt. Det genom innovationer inom banbrytande teknik- och samhällsutveckling. Tillsammans investerar staten och insatsernas aktörer 200 miljoner kronor.
Nu ställer Impact Innovation om Sverige. Tillsammans är det 174 insatser som startas upp för att börja arbeta för hållbar omställning och ökad konkurrenskraft i hela landet. Och det här är bara början. Insatserna görs i samverkan mellan aktörer i alla sektorer och branscher i det privata och offentliga, och i civilsamhället.
Det handlar om insatser som stärker en hållbar svensk gruvnäring, industrins omställning mot nettonoll, en hållbar vattenanvändning, framtidens städer och mobilitetslösningar.
– Det här ger mig energi och hopp. Det finns omställningskraft i Sverige och vi är ett land som visar vägen för den gröna omställningen, samtidigt som vi stärker konkurrenskraften, säger Darja Isaksson, generaldirektör Vinnova
– Det är glädjande att nu se programmens första insatser ta form. Det är fem år kvar till 2030 och omställningstakten behöver öka markant. Genom att så många olika aktörer verkar tillsammans får vi ny kunskap och systemförändrande verktyg och metoder. Jag är hoppfull, säger Emma Gretzer, ställföreträdande generaldirektör på Formas.
– Det är viktigt för Sverige att vi kan investera i forskning och innovation för hållbar omställning och konkurrenskraft. De här insatserna har stor betydelse för framtiden. Sverige har länge varit ett ledande innovationsland, men det är inget vi kan ta för givet. Impact Innovation sätter Sverige på den internationella kartan, säger Caroline Asserup, ställföreträdande generaldirektör Energimyndigheten.
Programmens insatser
Net Zero Industry
I Net Zero Industry startas insatser för att minska växtgasutsläpp och energiförbrukning med 75 procent till 2035, och för att utveckla effektiva, hållbara och långsiktigt lönsamma värdekedjor.
Systemdemonstratorer för framtidens hållbara tillverkningsindustrier – steg 1
Ökad resurseffektivitet och resiliens, etapp 1
Regleringar och styrmedel för en hållbar industri
ShiftSweden
ShiftSweden sätter igång samtal på platser i hela Sverige för att utmana föreställningarna om hur vi vill leva, bo och transportera oss i framtiden. På väg mot fossilfria, tillgängliga och attraktiva samhällen.
Framtidens platser – framtidsvisioner för attraktiva, tillgängliga och hållbara samhällen
Swedish Metals and Minerals
Swedish Metals and Minerals och gruv- och metallindustrin gör insatser för att utvinna mer, återvinna mer och utveckla smarta material med låga avtryck för att bygga en hållbart konkurrenskraftig metall och mineralförsörjning.
Genomförbarhetsstudier inom tekniska insatsområden i programmet Metals and Minerals
Water Wise Societies
Water Wise Societies tar de första stegen mot en hållbar vattenhantering för företag, människor och miljö 2050. Många måste hjälpas åt och breda aktörsgrupper påbörjar nu ett långsiktigt arbete för omställning inom specifika områden.
Samverkan för Hållbart vatten för alla inom programmet Water Wise Societies
SustainGov
I december lanserar även SustainGov insatser för en reformerad offentlig sektor inställd på effektiv omställning.
Främjande insatser för hälsa och social välfärd
Om Impact Innovation
- Impact Innovation är Sveriges innovationssatsning för 2030-talet. Utformat för att hitta de bästa lösningarna för att ställa om Sverige, och gå före i den internationella konkurrensen.
- När Impact Innovation är i full gång kommer programmen att omsätta ungefär 1 miljard per år. Hälften finansieras av staten och hälften av aktörerna som genomför insatserna.
- Impact Innovation är en gemensam satsning mellan Energimyndigheten, Formas och Vinnova, grundad i ett regeringsuppdrag.
- Idag arbetar fem missionsinriktade program i Impact Innovation för att ställa om Sverige genom systeminnovation. Programmen är Net Zero Industry, Swedish Metals and Minerals, ShiftSweden, SustainGov och Water Wise Societies.
Kontakt Impact Innovation
Rémy Kolessar
Direktör och avdelningschef Vinnova
+46 8 473 30 04
Klara Helstad
Chef, enheten för hållbar industri, Energimyndigheten
+46 16-544 22 93
Emma Gretzer
Ställföreträdande generaldirektör, Formas
+46 73-074 53 59