Fem dimensioner för hållbar systemomställning

Omställning och transformation kräver att vi gör på nya sätt, men också förflyttar tankar och beteenden. Ibland innebär det att vi ställer om hela system. För det finns olika metoder, verktyg och tillvägagångssätt.

Att anta ett systemperspektiv innebär att titta på systemet som helhet utifrån olika perspektiv. Utgångspunkten för systeminnovation är att för att kunna lösa/möta komplexa problem/utmaningar behöver hela system förändras. För att lyckas ställa om system/transformera system behöver flera delar, såväl tekniska som sociala, adresseras eftersom delarna samspelar för att upprätthålla en viss funktion.

Det vi vill uppnå med systemperspektiv är att identifiera grundorsaker och beroenden för att kunna arbeta med att lösa hinder och lyfta möjligheter.

Hur hänger systemet ihop?

För att förstå systemet kring en samhällsutmaning behöver vi kunna ringa in vad som ingår och vilka som berörs. Detta innebär dels att utforska systemets mer tekniska delar som infrastruktur och dominerande teknik, men även de mänskliga och sociala delarna av systemet så som kultur och normer, lagar och regler, relationer och beteenden. Vi behöver förstå hur de tekniska och sociala delarna hänger samman. Delarna och deras samspel kallas ibland för ett sociotekniskt system.

Ett sätt att undersöka ett system är att utgå från olika dimensioner:

  • Teknik, produkter och processer
  • Affärsmodeller
  • Infrastruktur, produktionssystem
  • Lagar och regler
  • Kultur och värderingar

För att uppnå en effektiv och hållbar systemomställning/-transformation behöver alla dessa dimensioner adresseras.

En cirkel skuren i fem tårtbitar kring en inre cirkel där det står system. I tårtbitarna står texten: Teknik, affärsmodeller, infrastruktur, lagar och regler samt kultur och värderingar.

De fem dimensionerna som påverkar ett system är: Teknik, affärsmodeller, infrastruktur, lagar och regler samt kultur och värderingar.

Exempel: Systemet för transport med personbil

Som exempel kan vi applicera modellen på systemet för transport med personbil. Detta system består både av tekniska delar som fordonet och av stödteknologier i form av bensinpumpar, laddstationer och annan infrastruktur som vägar. Men även sociala delar så som värderingar kring att äga en viss slags bil eller ett visst bilmärke, regler och andra styrmedel som hastighetsbegränsningar, reduktionsplikt, förmånsvärden eller affärsmodeller för bilverkstäder och bilförsäljare.

Systemomställning kräver att det sker skiften i flertalet av de sociala och tekniska delarna för att det ska bana väg för en ny logik och nya samspel.

Inspiration från Miedzinski, 2017 och Schot & Kanger, 2018